Quinoa
Omschrijving

Quinoa is een eenjarige plant die van nature voorkomt in Zuid-Amerika. De quinoa plant kan tot wel drie meter hoog worden. De quinoa plant bloeit in pluimen heeft groene onopvallende bloemen. De bloemen van de quinoa bestuiven zichzelf. De vrucht van de quinoa zijn ongeveer 2 mm groot en is een eenzadig nootje. Als voedsel wordt de quinoa plant al 6000 jaar in Zuid-Amerika verbouwd. Quinoa behoort niet tot de granen, maar de zaden worden op dezelfde manier bereidt en gegeten. Vaak vergelijkbaar met rijst of couscous. Omdat quinoa niet tot de granen behoort is het glutenvrij. Quinoa kan dus een goede rol vervullen in een glutenvrij dieet.

De eiwitsamenstelling van quinoa lijkt sterk op die van melk. Quinoa heeft alle essentiële aminozuren in voor mensen bijna perfecte verhoudingen. Quinoa is een goede bron van riboflavine. Riboflavine helpt tegen migraine aanvallen door verbetering van het energiemetabolisme in de hersenen en spiercellen. Quinoa is bijzonder rijk aan voedingsstoffen, dit zijn bijvoorbeeld verschillende soorten vitamines zoals A, B1, B2, B3, B6, B11 (foliumzuur) en E. De mineralen natrium, kalium, calcium, magnesium, mangaan, ijzer, koper, zink en fosfor zijn ook goed vertegenwoordigd in quinoa. Bovendien bevat quinoa ook koolhydraten, natuurlijke voedingsvezels en gezonde vetten.

Omdat de vitamines uit het B-complex zo ruim aanwezig zijn in quinoa, heeft het eten van quinoa een positieve werking op de hersenen.

Mocht je last hebben van een beetje vet op de buik dan is quinoa een mooie aanvulling op je dieet. Quinoa bevat van zichzelf gezonde vetten en door het hoge eiwit gehalte en de koolhydraten met een lage glycemische index heb je snel een goed gevuld gevoel. Door de lage glycemische index van quinoa blijft je bloedsuikerspiegel stabiel, zodat je niet snel na de maaltijd weer honger hebt. Onder diabetici is quinoa dan ook een populair product.

Een reden waarom quinoa als superfood wordt gezien is omdat het de enzym superoxide dismutase bevat dat wel tot duizend keer sneller vrije zuurstofradicalen dan andere antioxidanten aanpakt.

Quinoa is bedekt met giftige chemische stof genaamd saponine. Het is daarom belangrijk om quinoa grondig spoelen. En gematigdheid is de sleutel - zelfs met een gezonde superfoods - dus het moet niet elke dag worden gegeten. 

Voordat je quinoa gaat eten, doe de quinoa in een zeef en afspoelen met koud water totdat de gehele zeepachtige substantie is weggespoeld. Om te proberen kun je een paar zaadjes proeven. Als de quinoa nog steeds een bittere smaak heeft kun je nog meer spoelen. Quinoa langs elkaar wrijven tijdens het spoelen neemt nog meer van de bitterheid weg.

Het klaarmaken van quinoa kan op dezelfde manier als couscous. Neem per persoon rond de 50 tot 75 gram quinoa en ongeveer 200 ml water per 75 gram. Breng de quinoa en het water aan de kook en laat de quinoa zo'n 12 tot 15 minuten zachtjes verder koken met een deksel op de pan. Proef de quinoa na de kooktijd of het gaar is, de quinoa zal doordat het water opzuigt glazig en doorzichtig zijn.

Het beste is om quinoa in een luchtdichte container (onze verpakking) in de koelkast te bewaren. Blijft gedurende drie tot zes maanden goed.

Quinoa

De rijzende ster onder de superfoods. Wij verkopen witte quinoa met veel eiwitten en glutenvrij.

€ 3,75
1 kilo