Zonnebloempitten
Omschrijving

De zonnebloem is een prachtige bloem. Fel van kleur en vol met zaden. De zaden wat wat grijs tot zwart van kleur en hebben een zwart-wit gestreept omhulsel. Het oogsten van de zonnebloempitten is zeer eenvoudig.

Zonnebloempitten zitten boordevol vitamines, zoals vitamine B1 B2, B6, C en E. Ze bieden ook een goede dosis aan foliumzuur, koper, magnesium, seleen en fosfor. Een paar eetlepels is al voldoende voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze voedingsstoffen. Vitamine E, een krachtige antioxidant, is goed voor de cardiovasculaire gezondheid. De aanwezige vetten in de zonnebloempitten zorgen ook nog eens voor een goede cholesterolhuishouding.

Selenium staat erom bekend mogelijk preventief te werken tegen kanker. Koper en magnesium is goed voor onze botten. Naast calcium hebben botten deze stoffen nodig om sterk te blijven.

Andere stoffen in zonnebloempitten zijn tryptofaan en choline. Tryptofaan helpt het verminderen van stress, angst en depressie. Choline helpt het verhogen van de hersenfunctie, met name helpen om het geheugen te verbeteren. In combinatie met de vezels, vitaminen en mineralen zijn zonnebloempitten verrassend gezond.

Zonnebloempitten kunnen op allerlei manier gegeten worden. Net als andere noten en zaden is een handje zonnebloempitten een gezond tussendoortje. Verder kan het gebruikt worden door salades, pastas of in bijvoorbeeld koekjes. Andere manier om zonnebloempitten te gebruiken is door er zelf glutenvrij meel van te maken. Maal de pitten in een keukenmachine, koffiemaler of andere vorm van mixer. Maal het fijn, maar niet te lang. Te lang malen maakt het een plakkerige substantie. Zeef het maalsel en maal het grove overblijfsel nog een keer. Een kopje zonnebloempitten is gemalen een ongeveer 125 gram bloem.

Zonnebloempitten

Verrassend gezonde combinatie aan aminozuren, vezels, vitaminen en mineralen.

€ 0,95
250 gram
€ 3,80 per Kilo