Paranoten
Omschrijving

Paranoten (Brazil nuts) zijn eigenlijk zaden. De paranootboom heeft veel tijd nodig om vruchten op te leveren. Dit kan wel 10 tot 15 jaar duren. De boom komt voornamelijk voor in Zuid-Amerika in vochtige gebieden. Zo een plek is de provincie Pará in Brazilië, waar de boom zijn naam aan te danken heeft.  De vrucht van de paranoot weegt ongeveer 2 kilo en bevat gemiddeld tussen de 12 en 24 zaden (noten). Aangezien de zaden van zichzelf op noten lijken, worden ze nu in de volksmond dan ook paranoten genoemd.

Paranoten bevatten veel selenium. 50 gram bevat ruim 1400% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Selenium (seleen) heeft dezelfde werking als een antioxidant. Het voorkomt de vorming van schadelijke stoffen in ons lichaam. Zo bieden ze bescherming tegen een aantal ziekten, waaronder hart- en vaatziekten. Daarnaast is selenium essentieel voor het immuunsysteem en de werking van de schildklier.

Maar dat is niet het enige. Paranoten bevat ook ook veel magnesium (ruim 100% van de ADH bij 100 gram). Magnesium bevordert de werking van de spieren, de productie van eiwitten en het opnemen van energie uit voedsel. Verder bevatten paranoten ook veel koper (ruim 100% ADH), dat het lichaam gebruikt om ijzers in te zetten, bot- en bindweefsel in orde te houden, schildklierfunctie te bevorderen, melanine te produceren een weefsel te repareren. Met ook nog eens een grote hoeveelheid fosfor (ruim 75% ADH) dragen paranoten ook bij aan een gezond gebit en botten.

Belangrijk om te weten is dat paranoten veel vet bevatten. Maar, dit zijn voornamelijk onverzadigde vetten (vetzuren) als palmitinezuur en oliezuur. Deze vetten helpen om de LDL (slechte cholesterol) te verlagen en HDL (goede cholesterol) te verhogen. Onverzadigde vetten kunnen hartziekten en beroertes voorkomen.

Door de grote hoeveelheid onverzadigde vetten bevat 100 gram paranoten wel 656 calorieën. Verder zijn ze wat minder lang houdbaar dan andere noten. Bewaar ze in de koelkast of vriezer om ze langer vers te houden.

Paranoten

Bevat een zeer hoog gehalte selenium. Selenium is essentieel voor het immuunsysteem en de werking van de schildklier. Ongebrand en ongezouten.

€ 3,95
250 gram
€ 15,80 per Kilo